6 بیماری چشمی در زنان

شاید تاکنون نمونه‌های مختلفی از ایجاد بیماری چشمی زنان در خانواده یا در اطراف خود دیده‌اید، اما هیچ وقت به ارتباط آنها با سن فرد توجه نکرده‌اید. ما دوست نداریم که این خبر ناگوار را به شما بدهیم که وضعیت چشم با پیری تغییر می‌کند و احتمال بروز مشکلاتی مانند تاری دید، ضعیف شدن چشم، آب مروارید گلوکوم یا آب سیاه چشم اجتناب ناپذیر است. البته این خبر ناگوار با یک امیدواری همراه است که امکان کاهش تأثیر این مشکلات وجود دارد.

متاسفانه بیماری چشمی زنان بسیار رایج هستند و افراد به شکل‌های مختلف با آنها درگیرند. تغییرات هورمونی در طول عمر زنان بیشتر رخ می‌دهد، شرایط ویژه مانند شیر دادن و بارداری را تجربه می‌کنند و به همین دلیل تحت شرایط خاص و منحصر به فرد قرار می‌گیرند. شما اگر به فیزیک بدنی خود توجه کنید، چشم‌ها بخش بسیار کوچکی از جسم هستند، اما وضعیت آنها با تغییر میزان استروژن و پروژسترون تغییر می‌کند.

البته ما در این مطلب صرفاً به دنبال دادن خبرهای ناامید کننده نیستیم و می‌خواهیم شش بیماری چشمی زنان که به سن مربوط می‌شوند را معرفی کنیم. در حد امکان راه‌های جلوگیری یا درمان آنها را نیز معرفی می‌کنیم.

آب مروارید به عنوان معروف‌ترین بیماری چشمی زنان

علت اصلی نابینایی در جهان، آب مروارید است که به صورت یک هاله ابری شکل در سطح عدسی چشم به وجود می‌آید. مطمئناً بیماری آب مروارید می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما معمولاً بعد از ۴۰ سالگی رواج بیشتری دارد. به گفته روث دیویس ویلیامز، متخصص چشم در درمانگاه Eye Wheaton، زنان بیشتر از سایر افراد در معرض آب مروارید قرار دارند.

بیماری آب مروارید باعث چه احساسی می‌شود

رایج‌ترین و شایع‌ترین علامت بیماری آب مروارید، کاهش بینایی و تاری دید است. این افراد معمولاً نسبت به نور درخشان حساسیت نشان می‌دهند و دید شبانه ضعیفی دارد. همچنین افراد مبتلا به آب مروارید در تشخیص رنگ‌های زنده محدودیت بیشتری دارند.

چرا دچار آب مروارید می‌شویم

در مورد دلیل ابتلا به آب مروارید به عنوان یکی از بیماری چشمی زنان دلیل واقعی و اثبات شده وجود ندارد. این بیماری به دلیل خشک شدن پروتئین موجود در عدسی چشم رخ می‌دهد و در ورود نور به داخل چشم تداخل ایجاد می‌کند و مانع از ایجاد کیفیت تصویر مناسب می‌شود.

راهکارهای درمانی

عمل جراحی تنها راهکار درمان آب مروارید است. البته در برخی موارد ممکن است چشم پزشکان استفاده از عینک طبی اصلاح کننده را به فرد پیشنهاد دهند یا از آن‌ها بخواهند که از عینک آفتابی مخصوص استفاده کنند تا نور درخشان آنها را اذیت نکند. در عمل جراحی آب مروارید، لنز چشم به طور کامل خارج شده و یک لنز مصنوعی به صورت ایمپلنت جایگزین می‌شود. این عمل جراحی در ۹۵ درصد از بیماران باعث بهبودی می‌شود.

 

چگونه از آب مروارید فرار کنیم

راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از ابتلا به آب مروارید وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • ترک سیگار: کشیدن سیگار باعث کاهش آنتی اکسیدانها در جریان خون شده که به معنی کاهش جریان خون به شبکیه و در نتیجه سخت شدن عدسی است.
  • استفاده از عینک آفتابی مناسب: دکتر ویلیامز استفاده از عینک دودی مناسب با قابلیت فیلتر صددرصدی اشعه ماوراء بنفش را توصیه می‌کند و معتقد است که عینک‌های آفتابی می‌توانند از این مورد از بیماری چشمی زنان جلوگیری کند.
  • کاهش وزن: افزایش وزن یکی از عوامل مهم در افزایش خطر ابتلا به بیماری آب مروارید است که مهمترین دلیل آن بالا رفتن قند خون است.
  • خوردن ماهی: متخصصان چشم پزشکی معتقدند که خوردن ماهی دوبار در هفته یا مصرف ۱ مکمل روغن ماهی به صورت هزار میلی گرم در روزانه می‌تواند از این بیماری جلوگیری کند. این به این دلیل است که ماهی‌ها دارای اسید چرب امگا ۳ هستند و خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش می‌دهند.

مطلب ما را در مورد آب مروارید از دست ندهید که اطلاعات کامل و دقیق در اختیار شما قرار می‌دهد.

گلوکوم یا آب سیاه چشم

گلوکوم یا آب سیاه چشم دومین نوع بیماری چشمی زنان است که به سن آنها مربوط می‌شود. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که فشار داخلی چشم بیش از حد بالا برود و به عصب بینایی چشم آسیب برساند. گلوکوم زاویه باز شایع‌ترین نوع این بیماری است که به طور مساوی بر مردان و زنان تأثیر می‌گذارد. اما دکتر ویلیامز معتقد است که زنان بین ۲ تا ۴ برابر احتمال ابتلا به گلوکوم زاویه بسته را دارند که تنها در ۱۰ درصد از مردان به وجود می‌آید. او در توجیه این مشکل به این جمله استناد می‌کند که بخش جلوی بین عنبیه و قرنیه در زنان نسبت به مردان کمتر است و این در ایجاد فشار بیش از حد نقش دارد.

بیماری گلوکوم باعث چه احساسی می‌شود

بیماری گلوکوم زاویه باز اغلب بدون درد است و شما ممکن است تنها زمانی متوجه شوید که حدود ۴۰ درصد از اعصاب بینایی شما نابود شده باشند. بنابراین فرد باید توجه زیادی به تغییر بینایی محیطی خود داشته باشد و مهمترین ویژگی، وجود یک لکه سیاه رنگ در دید فرد است.

با وجود گلوکوم زاویه بسته، شما ممکن است احساس درد ناگهانی شدید در چشم خود، حالت تهوع و تاری در دید را احساس کنید. از آنجایی که مردم می‌توانند این مشکلات را با شیوه‌های پزشکی مختلف ظرف سه ساعت درمان کنند، اغلب آن را با یک عارضه پزشکی اشتباه می‌گیرند.

چرا به بیماری گلوکوم مبتلا می‌شویم؟

بیماری آب سیاه چشم می‌تواند ناشی از جهش‌های ژنتیکی یا تأثیر مواد دارویی باشد که فشار داخلی چشم را افزایش می‌دهد. کورتیکواستروئیدها به عنوان اصلی‌ترین مواد دارویی تاثیرگذار در این مشکل شناخته می‌شود. جالب است بدانید که اسپانیایی‌ها و سیاه‌پوستان بیشتر از سایر افراد دنیا در معرض این مشکل قرار دارد.

شیوه‌های درمان بیماری گلوکوم

با استفاده از قطره‌های چشمی تجویز شده توسط چشم پزشکان می‌توان برای درمان این بیماری چشمی زنان استفاده کرد که فشار داخلی چشم را کاهش می‌دهند. در برخی موارد ممکن است این قطره‌های چشمی کارایی چندانی نداشته باشند یا عوارضی مانند سوزش چشم یا فشار خون پایین به وجود بیاورند. در این حالت چشم پزشکان استفاده از جراحی برای تخلیه مایع داخل چشم را پیشنهاد می‌کند.

چگونه از بیماری آب سیاه چشم جلوگیری کنیم؟

دکتر ویلیامز معتقد است که اطلاع از وضعیت بیماری در همان مسیر ابتدایی می‌تواند تأثیر مهمی در روند درمان و جلوگیری از پیشرفت آن داشته باشد. بنابراین به افراد مختلف و زنان بالاتر از ۴۰ سال توصیه می‌شود که مستمراً آزمایش سنجش بینایی خود را انجام دهند. این آزمایش در افراد ۴۰ تا ۶۵ ساله باید بین ۲ تا ۴ سال انجام گیرد و در افراد بالای ۶۵ سال هر دو سال یکبار انجام شود.

بیماری AMD چشم

بیماری AMD چشم یا تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا یا حتی تخریب پیشرونده ماکولای چشم (Age-Related Macular Degeneration) اصلی‌ترین عامل از دست رفتن بینایی در افراد بالای ۴۰ سال در دنیا است. معمولاً این مشکل به عنوان یک بیماری چشمی زنان مرتبط با سن شناخته می‌شود که آنها را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد، زیرا معمولاً زنان ۵ تا ۷ سال بیشتر از مردان زندگی می‌کنند.

بیماری تباهی لکه زرد در ابتدا خود را به صورت کاهش بینایی به هنگام خواندن متن یا رانندگی نشان می‌دهد و به مرور زمان سطح بینایی فرد افت می‌کند. قسمت مرکزی شبکیه یا همان ماکولا وظیفه کنترل دید دقیق جزئیات را برعهده دارد. زمانی که این قسمت از شبکیه چشم خشک می‌شود، توده‌های کوچکی در داخل آن به وجود می‌آید که به مرور زمان تجمع کرده و دید فرد را مسدود می‌کنند.

چرا به بیماری AMD مبتلا می‌شویم؟

پزشکان و چشم پزشکان هنوز به طور دقیق نمی‌دانند که چه چیزی عامل اصلی این بیماری است، اگرچه ممکن است تغییرات ژنتیکی در آن نقش داشته باشد. عواملی مانند سن، کشیدن سیگار، چشم‌های رنگی روشن و همچنین چاقی نشان می‌دهد که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

درمان بیماری AMD

اگر شما به این مورد از بیماری چشمی زنان مبتلا هستید، لازم است که پزشک و چشم پزشک در مورد نوع آن و میزان پیشرفت آن تحقیق کنند. چشم پزشکان ممکن است مکمل‌های خاص حاوی آنتی اکسیدان ها را به شما پیشنهاد کنند که روند رو به رشد آن را کند کند. برای بیماری AMD، درمان لیزری می‌تواند به ترمیم عروق خونی جدید کمک کند و یا ممکن است پزشک به شما استفاده از دارو را پیشنهاد دهد

راهکارهای پیشگیری از بیماری AMD

این بیماری به طور کامل با سن افراد در ارتباط است و بسیاری از مراحل جلوگیری از رشد آن با بیماری آب مروارید مشابه هستند. به عنوان مثال استفاده از مواد دارویی تقویت کننده و همچنین کنترل وزن می‌تواند به جلوگیری از این بیماری کمک کند. خوردن وعده‌های غذایی کم چرب، خوردن دو بار در هفته ماهی و سبزی و همچنین حداقل ۳۰ دقیقه تمرین روزانه به محافظت از چشم و قلب شما کمک می‌کند.

سندرم خشکی چشم

مشکل خشکی چشم زمانی اتفاق می افتد که چشمان شما توانایی تولید اشک به اندازه کافی را ندارند یا یکی از لایه‌های تولیدکننده است که در چشم ضعیف شده باشد. در ساختار اشک ترکیباتی مانند لایه‌های مخاطی، آب و لایه‌های روغنی برای روان کردن چشم وجود دارد. هر کدام از این مواد توسط یک بخش از چشم تولید می‌شود. اگر هر کدام از این بخش‌ها در انجام به وظیفه خود کوتاهی کنند، پدیده خشکی چشم به وجود می‌آید.

 به هنگام به خشکی چشم چه احساسی داریم؟

در بین بیماری چشمی زنان خشکی چشم واقعاً آزاردهنده است. این بیماری با حالت خارش، سوزش و حساس شدن چشم‌ها همراه است. این بیماری ممکن است دید شما را تار کند یا مجبور شوید که بیش از حالت معمولی چشمک بزنید. جالب است بدانید بر خلاف اسمی که برای آن انتخاب شده، ممکن است خشکی چشم با جاری شدن بیش از حد اشک هم همراه باشد، اما ترکیبات کافی و استاندارد را نداشته باشد.

 چرا به بیماری خشکی چشم مبتلا می‌شویم؟

بدون شک بیماری چشمی زنان و بیماری خشکی چشم مرتبط با سن هستند. همانطور که با بالا رفتن سن، میزان تولید چربی در بدن کم می‌شود، این تولید چربی به اشک هم سرایت کرده و در نتیجه اشک به راحتی تبخیر می‌شود. البته مسئله تغییرات هورمونی هم در این مشکل دخیل هستند. دکتر آکویلا می‌گوید: در زنان یائسه، هرگونه تغییر در تعادل بین استروژن و پروژسترون می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی در سطح چشم شود.

شیوه‌های درمان خشکی چشم

چشم پزشکان برای درمان این مشکل ممکن است قطره روان کننده چشم را تجویز کند. اگر چشمان فرد ملتهب شوند، قطره‌های چشم استروئیدی یا سیکلوسپورین می‌توانند به کاهش این التهاب کمک کند. اگر این روش‌ها کارایی نداشته باشند، ممکن است چشم پزشکان از شمع‌های سیلیکونی کوچک در خروجی چشم استفاده کنند تا از تخلیه سریع اشک جلوگیری کنند. اگر هیچکدام از این راهکارها کاربرد نداشته باشد، پزشکان مجبور هستند که به سراغ گزینه جراحی بروند.

 چگونه چشمان خود را سالم نگه داریم؟

استفاده از عینک آفتابی بسیار نزدیک به چشم بهترین گزینه است. این عینک‌ها از تأثیر نور خورشید و گرمای محیطی و همچنین باد بر روی چشم جلوگیری کرده و مانع از خشک شدن آن می‌شود. البته دکتر آکویلا پیشنهاد می‌دهد که فرد می‌تواند چند بار در هفته ماهی بخورد که اسیدهای چرب امگا ۳ ماهی ضد التهابی هستند و کیفیت سطح چربی اشک را بالا می‌برند.

رتینوپاتی دیابتی

دیابت می‌تواند به عروق خونی چشم را که تأثیر مهمی بر بینایی آن دارند، آسیب برساند و به عنوان یک بیماری چشمی زنان شناخته شود. این پدیده تحت عنوان رتینوپاتی دیابتی شناخته می‌شود و شایع‌ترین بیماری چشمی در افراد مبتلا به دیابت است.

 بیماری رتینوپاتی دیابتی با چه احساسی همراه است؟

متاسفانه این بیماری نشانه هشدار خاصی ندارد و خونریزی در چشم نشانه‌هایی هستند که در مراحل بعدی اتفاق می افتد. این خونریزی باعث ایجاد لکه‌هایی در دید فرد و یا حتی از بین رفتن بینایی فرد می‌شود.

 چرا به بیماری رتینوپاتی دیابتی مبتلا می‌شویم؟

هنگامی که سطح قند خون بیش از حد بالا باشد، عروقی که وظیفه تغذیه شبکیه را برعهده دارند تضعیف شده و در نهایت نشت می‌کنند. این نشتی باعث می‌شود که ماکولای شبکیه متوقف شود. در فرم خطرناک این بیماری، رگ‌های خونی جدید رشد می‌کنند و سپس خونریزی می‌کنند. این خونریزی باعث جدایی شبکیه از پشت چشم شده که در نهایت به نابینایی فرد منجر می‌شود.

درمان رتینوپاتی دیابتی به عنوان بیماری چشمی زنان

اگر بیماری رتینوپاتی دیابتی مبتلا باشید، لازم است که به صورت مرتب هر شش ماه یک بار به نزد یک چشم پزشک بروید و آزمایشات مربوطه را انجام دهید. علاوه بر این استفاده از انسولین یا داروهای دیگر برای کنترل سطح گلوکز خون، به کار بردن داروها و رژیم غذایی برای کاهش فشار خون و کلسترول خون همچنین درمان لیزری برای رفع نشتی عروق خونی می‌تواند به کنترل این بیماری کمک کند.

تغییرات چشمی مرتبط با بارداری

همانند تغییرات دوران یائسگی، تغییرات هورمونی در دوران بارداری هم اتفاق می‌افتد و ممکن است باعث تغییرات موقتی در چشم مانند خشکی چشم و یا تورم قرنیه شود. معمولاً این مورد به عنوان بیماری چشمی زنان شناخته نمی‌شود و به صورت موقتی رخ می‌دهد.

در مقاله گذشته در خصوص ” لنز چشم و بارداری؛ چه مواردی رو باید بدانید ! ”  نیز سعی کرده ایم تا قدری در خصوص حالات بارداری و لنز چشم توضیح بدهیم .

چه احساسی داریم؟

به هنگام مواجهه با این مشکلات ممکن است که فرد در چشمان خود احساس خارش داشته باشد یا حتی مواردی مانند دید تار، افزایش فشار چشم یا حساسیت به نور را تجربه کند.

 

چرا به این مشکلات دچار می‌شویم؟

سطح هورمون نوسانی باعث تأثیر بر کیفیت دید و وضعیت چشم فرد می‌شود که ممکن است به مشکلی مانند خشکی چشم منجر شود. دکتر آکویلا معتقدند که این نوسانات در سطح هورمون می‌تواند بر روی انحنای قرنیه فرد نیز تأثیر داشته و باعث تورم می‌شود.

راهکارهای درمانی

راهکارهای درمانی برای این مورد از بیماری چشمی زنان به تغییرات چشم فرد بستگی دارد. اگر تورم قرنیه داشته باشید ممکن است چشم پزشک از شما بخواهد که لنز طبی و لنز رنگی را کنار بگذارید و از عینک استفاده کنید. اگر هم به خشکی چشم مبتلا شده‌اید، قطره‌های روان کننده‌ای که در دوران بارداری ایمن هستند به شما در این مورد کمک می‌کنند.

البته اگر یکی از شرایط خاص و منحصر به فرد چشمی مانند بیماری گلوکوم یا رتینوپاتی دیابتی را داشته باشید، لازم است که با هردو متخصص زنان و زایمان و متخصص چشم پزشکی هماهنگ کنید تا گزینه درمانی بهتری به شما پیشنهاد شود. کنترل فشار خون و همچنین فشار داخل چشم در کنترل این بیماری‌ها نقش مهمی دارد.

 راهکارهای جلوگیری

از آنجا که تغییرات چشم اغلب به دلیل فشار خون بالا یا دیابت بارداری رخ می‌دهد، بهتر است که چشمان خود را در طول بارداری به طور مرتب چک کنید و اجازه دهید که پزشک از تغییرات بینایی چشمان شما اطلاع داشته باشد.

این ۶ مورد از بیماری چشمی زنان در بین کشورهای مختلف و جوامع مختلف رواج بیشتری دارد و منشأ بسیاری از مشکلات هستند. برای سفارش خرید عینک طبی، خرید عینک آفتابی، یا خرید لنز طبی و لنز رنگی می‌توانید با ما در بینا اپتیک در تماس باشید.

منبع: https://www.everydayhealth.com/vision/6-age-related-eye-conditions-women/

 

 

دیدگاهتان را بنویسید