نکاتی که در مورد سلامت چشم کودکان باید بدانید
بررسی سلامت چشم کودکان برای بسیاری از خانوادهها یک موضوع مهم و نگران کننده است و همیشه تلاش میکنند که از راهکارهای مختلفی برای معاینه چشم آنها استفاده کند. برخی از خانوادهها در همان سالهای ابتدایی متوجه مشکل بینایی فرزند خود میشوند و برخی تا ۵ سالگی متوجه این موضوع نمیشود. این موضوع است که تفاوت خانوادهها در حساسیت نسبت به سلامت چشم کودکان نشان میدهد.
بر اساس بررسیها و تحقیقات صورت گرفته، والدین میتوانند نقش مهم و تأثیر گذار در بینایی فرزندان خود ایفا کنند و از وضعیت سلامت چشم آنها اطمینان پیدا کنند. این اطمینان میتواند شامل معاینه چشم در سطوح پایین یا بررسی عکس العمل آنها در طول فعالیتهای مختلف باشد.
به منظور از درک بیشتر شما از سلامت چشم کودکان و تأثیر خانوادهها بر این موضوع، این مطلب را در قالب چند نکته کلی به کار میبریم تا بتوانید از آن به عنوان یک دستورالعمل استفاده کنید.
چه زمانی برای بررسی سلامت چشم کودکان و سنجش بینایی مناسب است؟
آکادمی چشم پزشکی آمریکا و آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکنند که کودکان و افراد کم سن و سال در سنهای مختلف مورد بررسی قرار گیرند. خوشبختانه همین وضعیت در مورد ایران هم وجود دارد و حتی در مرحله نوزادی هم امکان بررسی بینایی کودکان فراهم شده است. به طور کلی چند قاعده برای بررسی این موضوع وجود دارد:
- نوزادان باید برای مشکلات احتمالی مادرزادی چشم بررسی شود؛
- بین ۶ تا ۱۲ ماهگی، کودکان اولین معاینه چشم و بررسی بینایی را انجام میدهند؛
- مراکز درمانی و ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی مشکلات مختلفی مانند نزدیک بینی، دوربینی و یا مشکلات حرکتی چشم را بررسی میکنند؛
- بین سه تا سه و نیم سالگی، کودکان اولین تست بینایی رسمی خود را انجام میدهند تا مشخص شود که آیا به عینک طبی برای اصلاح دوربینی یا نزدیک بینی نیاز دارند یا خیر؛
- کارشناسان توصیه میکنند که آزمایش ضعیف بودن چشم و همچنین هماهنگی حرکت چشمها در سن پنج سالگی انجام گیرد تا از مشکلات بینایی بالقوه و یا سلامت چشم کودکان مشخص شود؛
- از پنج سالگی به بعد، کودکانی که نیاز به عینک طبی دارند باید به صورت سالانه مورد بررسی قرار گیرد. کلیه کودکان سالم و دارای مشکل باید هر دو سال یکبار به چشم پزشک مراجعه کنند یا به صورت منظم در مدرسه بررسی شوند.
اگر این موارد را دیدید، به چشم پزشک مراجعه کنیم
خانواده نقش مهمی در سلامت چشم کودکان و کیفیت بینایی آنها دارد. در واقع خانوادهها و شاید به شکل دقیقتر مادرها، توانایی بالایی در تشخیص حرکات کودکان و حرکات چشم آنها دارند. پس سعی کنید از همان ابتدا به رفتار کودکان توجه کنید و اگر علامتهای زیر را دیدید، احتمالاً نشان دهنده وجود مشکلات بینایی در فرزند شماست:
- چشمهایی که با هم حرکت نمیکنند؛
- سردردهای مکرر و حالت تهوع که مربوط به بیماری خاصی نیست؛
- مالیدن همیشگی چشمها و احساس ناراحتی؛
- واکنش شدید به نور خیره کننده یا نور درخشان؛
- ناتوانی در دنبال کردن یک شی با چشمها؛
- جاری شدن اشک مداوم یا قرمز شدن چشمها؛
- خارش مکرر چشم؛
- خواندن سخت مطالب ایجاد حالت تهوع پس از مطالعه؛
- مشکل در دیدن اشیا در فواصل دور یا نزدیک؛
- دشواری در خواندن مطالب نوشته شده بر روی تخته سیاه از وسط یا انتهای کلاس؛
- نشستن نزدیک تلویزیون؛
- نگه داشتن کتابها نزدیک به صورت؛
- نوشتن در حالتی که سر خیلی نزدیک به سطح دفتر یا برگه یادداشت باشد؛
- بستن یک چشم برای دیدن بهتر.
انتخاب عینک طبی مناسب برای کودکان
در مطالب قبلی (پس از تعیین نمره چشم فرزندم، برای انتخاب عینک طبی چکار کنم؟) یک راهنمایی کلی در مورد انتخاب عینک طبی برای کودکان ارائه دادیم و نشان دادیم که انتخاب عینک تا چه اندازه بر سلامت چشم کودکان تأثیر گذار است. اینجا میخواهیم یک فهرست کوتاه و به صورت تیتر وار به شما معرفی کنیم که به راحتی میتوانید بهترین گزینه ممکن را برای کودک خود انتخاب کنید:
- اجازه دهید بچهها فریم عینک طبی را خود انتخاب کنند؛
- فریم عینک پلاستیکی برای کودکان ۲ ساله و کمتر مناسب هستند؛
- برای بچههای بزرگتر میتوانید از فریمهای فلزی استفاده کنید که در آنها از لولا استفاده شده است. این باعث میشود که قابلیت خم شدن فریم حفظ شده و آسیب چندانی به آن وارد نشود.
- اگر فرزند شما فعال باشد یا در طول روز ورزش میکند، لنزهای پلی کربنات بهترین گزینه هستند. لنزهای سخت ترموپلاستیک در برابر ضربه و شکستگی مقاومت بالایی دارد، امّا خیلی راحتتر از لنزهای پلاستیکی سطح آنها خراشیده میشود.
استفاده از لنز تماسی و لنز طبی نیاز به مراقبتهای بهداشتی بیشتری دارد و فرد باید به نکات زیادی پایبند باشد. به همین دلیل در مورد کودکان خرید لنز طبی توصیه نمیشود و بهتر است در مورد این گزینه فکر نکنید. در نهایت با مراجعه حضوری به فروشگاه بینا اپتیک یا از طریق وب سایت فروشگاه میتوانید سؤالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید تا شما را در انتخاب بهترین عینک طبی راهنمایی کنند.